Adriaan Advies logo

Oversluiten?!

Is oversluiten van mijn hypotheek zinvol? Dat is een vraag die mij zeer geregeld wordt gesteld. Het antwoord is niet voor iedereen hetzelfde.

De alsmaar dalende hypotheekrente zorgt ervoor dat zelfs mensen die hun hypotheek pas 2 of 3 jaar geleden hebben afgesloten of in die periode een nieuwe rente hebben gekregen op hun bestaande hypotheek nu alweer beduidend meer betalen dan hun vrienden of familie die nu hun hypotheek afsluiten of een nieuwe rente krijgen. De 10-jaars rente is voor sommige hypotheken inmiddels tot onder de 1% gedaald. Iemand die 3 jaar gelden 10 jaar vast voor 2,2% aangeboden had gekregen vertelde mij dat zijn adviseur erbij vertelde: “de rente kan niet lager dus zet hem maar lang vast”. Inmiddels is die rente dus meer dan gehalveerd!

Feit is dat niemand weet wat er met de rente gebeurd. Ook nu niet want zoals we inmiddels in alle kranten lezen gaan we mogelijk allemaal al zeer binnenkort moeten betalen om geld op een spaarrekening te zetten, zoals mensen met grotere bedragen nu al moeten doen.

Indien je de huidige hypotheek met een hogere rente wenst om te zetten wordt (bijna altijd) een boeterente door de geldverstrekker in rekening gebracht. Die is gerelateerd aan wat men mis loopt aan rente door het omzetten. Dus bijvoorbeeld als je binnenkort denkt te gaan verhuizen of een erfenis verwacht is oversluiten zeker geen goed idee. Ook als je van mening bent dat de rente nog verder zal dalen is het handiger daarop te wachten.

Als deze zaken niet aan de orde zijn, je voorlopig verwacht te blijven wonen en wellicht zelfs denkt dat de rente, op termijn, wel weer zal gaan stijgen kan het zeer interessant zijn om te kijken of oversluiten voordeel oplevert. Als je bijvoorbeeld nog 4 jaar moet wachten op een nieuwe rente kan het echt slim zijn nu naar een nieuwe rente te kijken. Zet je bijvoorbeeld nu je rente 10 of 15 jaar vast dan heb je weer voor die lange periode zekerheid. Dat geeft een fijn gevoel en de maandlasten die fors afnemen zijn ook weer elke maand prettig.

Ook kun je er eens over nadenken die omzetting te combineren met een verbouwing van je huis. Een dakkapel erop of die 12m2 aanbouw eraan. Nog leuker wordt het als je nadenkt over verduurzaming van je huis. Zonnepanelen op je dak of spouwmuur isolatie. Financiers hebben hiervoor ook nog vaak speciale rentes in de aanbieding.

Op de vraag of oversluiten zinvol is kan dus niet met ja of nee worden geantwoord. Er zijn veel variabelen. Toch is er feitelijk maar één antwoord op deze vraag. Maak een, geheel vrijblijvende, afspraak met Adriaan (Advies). Adriaan zal je het hemd van het lijf vragen en dan met een gedegen en eerlijk advies komen precies rekening houdend met jouw wensen en situatie. Zoek contact via 0348 – 234 555 of mail Adriaan op adriaan@adriaanadvies.nl.